use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Oma's gehaktballen

Oma's gehaktballen maken? Met dit gehaktbal recept kan iedereen een lekkere gehaktbal op tafel zetten. Ouderwets lekkere gehaktballen maken van half om half gehakt of met rundergehakt, met brood of paneermeel of gebruik je liever een zakje gehaktkruiden? Het kan allemaal. In dit gehaktbal recept vind je veel handige tips om de allerlekkerste gehaktbal te maken!
  • 30 minuten
  • voorbereidingstijd5 minuten
  • 4 porties
recipe image Oma's gehaktballen

Ingrediënten

  • 2 sneetjes (oud) brood zonder korstjes
  • 50 ml melk
  • 1 sjalot
  • 500 g half om half gehakt of rundergehakt
  • 1 ei
  • nootmuskaat of foelie
  • versgemalen peper
  • zout
  • 25 ml Croma Bakken & Braden vloeibaar

Voedingswaarden (per portie)

(Voedingswaarden worden berekend op basis van een ingredientendatabase en zijn een schatting.)

Instructies

  1. Week de sneetjes brood in de melk. Pel en snipper de sjalot.
  2. Kneedhet gehakt met de uitgeknepen sneetjes brood, de sjalot, het ei en nootmuskaat of foelie, peper en zout naar smaak door elkaar. Vorm er 4 mooie ballen van.
  3. Verhit de Croma Bakken en Braden in een braadpan totdat de belletjes zijn weggetrokken en bak de ballen rondom bruin aan. Voeg 50 ml water toe en braad de ballen, met de deksel op de pan, in 15-20 minuten helemaal gaar. Keer ze regelmatig en let er op of er voldoende vocht in de pan zit. Voeg anders nog een scheutje heet water toe.
  4. Neem oma's gehaktballen uit de pan. Blus het bakvet af met 150 ml water en roer de aanbaksel los. Laat de jus tot gewenste dikte inkoken en breng eventueel op smaak met nog een beetje peper.
Van zowel half om half gehakt als rundergehakt kun je lekkere gehaktballen maken. De half om half gehaktballen worden iets minder compact van structuur en deze gehaktballen zijn iets sappiger van smaak. Wanneer je de ballen wat afplat garen ze sneller en kun je ze eenvoudiger keren. Rol de ballen voor een krokant laagje voor het bakken door paneermeel. Voeg voor een lekkere jus bij het afblussen met het water gelijktijdig ook eens 1-2 eetlepels tomatenketchup toe voor een lekkere tomatenjus. Er zijn handige zakjes met een kruiden/paneermeelmix te koop. Zo’n zakje is meestal voldoende voor 500 g gehakt. Het brood en de kruiden kun je dan achterwege laten. Lees wel altijd eerst de gebruiksaanwijzing op het zakje. Ook zijn er speciale kruiden voor gehakt te koop. Deze bevatten meestal ook zout en zijn ter vervanging van de kruiden die genoemd worden in het recept. Lees altijd goed de samenstelling en gebruik de aangegeven hoeveelheid!