Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Vlees bereiden kan best lastig zijn, de Croma Vleesthermometer* helpt je om te bepalen of vlees gaar is en zo het vlees perfect te bereiden.

Zorg ervoor dat je de pin van de vleesthermometer precies in het midden van het vlees steekt, zo meet je de kerntemperatuur en weet je of het vlees egaal gaar wordt. Laat de thermometer voor minimaal 20 seconden zitten. Let er op dat je hem niet te dicht bij een stuk bot of vet plaatst, hierdoor wordt de meting minder nauwkeurig. Bij een plat stuk vlees, zoals een biefstuk of runderlap, kun je de kernthermometer beter horizontaal in het vlees steken. Bij een groot stuk vlees, bijvoorbeeld een hele kip, kun je de thermometer beter verticaal plaatsen.

Per stukje vlees verschilt het wat de juiste kerntemperatuur is, in deze tabel vind je een overzicht van de kerntemperaturen:

Soort vlees

Graden in °C

Bereiding

Rund

Runderrollade

Medium-rare: 55-58°      

Buitenkant is iets grijs/bruin, de kern is sterk rosé              

 

Medium: 60-63°

Buitenkant is bruinig, de kern is licht rosé

 

Well done: 70° en hoger           

Buitenkant is bruin, de kern is gelijkmatig grijs/bruin

Steak

Medium-rare: 55-58°

Buitenkant is iets grijs/bruin, de kern is sterk rosé

 

Medium: 60-63°

Buitenkant is bruinig, de kern is licht rosé

 

Well done: 70° en hoger

Buitenkant is bruin, de kern is gelijkmatig grijs/bruin

Braadstuk

Medium-rare: 55-58°

Buitenkant is iets grijs/bruin, de kern is sterk rosé

 

Medium: 60-63°

Buitenkant is bruinig, de kern is licht rosé

 

Well done: 70° en hoger

Buitenkant is bruin, de kern is gelijkmatig grijs/bruin

Vlees aan het bot

Medium-rare: 55-58°

Buitenkant is iets grijs/bruin, de kern is sterk rosé

 

Medium: 60-63°

Buitenkant is bruinig, de kern is licht rosé

 

Well done: 70° en hoger

Buitenkant is bruin, de kern is gelijkmatig grijs/bruin

Gehakt

Well done: 70° en hoger

Gelijkmatig grijs/bruin

Worst

Well done: 70° en hoger

Gelijkmatig grijs/bruin

Varkensvlees

Varkensrollade

Medium: 60-63°

Medium: buitenkant is bruinig, de kern is licht rosé

 

Well done: 70° en hoger

Well done: gelijkmatig grijs/bruin

Ribben

Well done: 70° en hoger

Well done: gelijkmatig grijs/bruin

Schouder

Well done: 70° en hoger

Well done: gelijkmatig grijs/bruin

Vlees aan het bot

Medium: 60-63°

Medium: buitenkant is bruinig, de kern is licht rosé

 

Well done: 70° en hoger

Well done: gelijkmatig grijs/bruin

Gehakt

Well done: 70° en hoger

Gelijkmatig grijs/bruin

Worst

Well done: 70° en hoger

Gelijkmatig grijs/bruin

Pulled pork

Well done: 89°

 

Lam

Lamsrollade

Medium-rare: 55-58°

Buitenkant is iets grijs/bruin, de kern is sterk rosé

 

Medium: 60-63°

Buitenkant is bruinig, de kern is licht rosé

 

Well done: 70° en hoger

Buitenkant is bruin, de kern is gelijkmatig grijs/bruin

Steak

Medium-rare: 55-58°

Buitenkant is iets grijs/bruin, de kern is sterk rosé

 

Medium: 60-63°

Buitenkant is bruinig, de kern is licht rosé

 

Well done: 70° en hoger

Buitenkant is bruin, de kern is gelijkmatig grijs/bruin

Braadstuk

Medium-rare: 55-58°

Buitenkant is iets grijs/bruin, de kern is sterk rosé

 

Medium: 60-63°

Buitenkant is bruinig, de kern is licht rosé

 

Well done: 70° en hoger

Buitenkant is bruin, de kern is gelijkmatig grijs/bruin

Vlees aan het bot

Medium-rare: 55-58°

Buitenkant is iets grijs/bruin, de kern is sterk rosé

 

Medium: 60-63°

Buitenkant is bruinig, de kern is licht rosé

 

Well done: 70° en hoger

Buitenkant is bruin, de kern is gelijkmatig grijs/bruin

Gehakt

Well done: 70° en hoger

Gelijkmatig grijs/bruin

Worst

Well done: 70° en hoger

Gelijkmatig grijs/bruin

Gevogelte

Kipfilet

Well done: 70-72°

Sappen worden helder

Kipdij, poot of vleugel

Well done: 85°

 

Kalkoen

Well done: 70-72°

Sappen worden helder

Eend

Medium: 65°

 

 

Well done: 79-82°

 

Gans

Medium-rare: 65-70°

 

 

Well done: 80°

 

Wild

Hert en Ree

Medium-rare: 55°-58°

Buitenkant is iets grijs/bruin, de kern is sterk rosé

Wildzwijn

Well done: 60°

 

 

*De Croma Vleesthermometer is niet geschikt voor lang gebruik in de oven, pan of magnetron. Niet geschikt voor de vaatwasser, reinigen d.m.v. handafwas.