Vlees bereiden kan best lastig zijn, de Croma Vleesthermometer* helpt je om te bepalen of vlees gaar is en zo het vlees perfect te bereiden.
Zorg ervoor dat je de pin van de vleesthermometer precies in het midden van het vlees steekt, zo meet je de kerntemperatuur en weet je of het vlees egaal gaar wordt. Laat de thermometer voor minimaal 20 seconden zitten. Let er op dat je hem niet te dicht bij een stuk bot of vet plaatst, hierdoor wordt de meting minder nauwkeurig. Bij een plat stuk vlees, zoals een biefstuk of runderlap, kun je de kernthermometer beter horizontaal in het vlees steken. Bij een groot stuk vlees, bijvoorbeeld een hele kip, kun je de thermometer beter verticaal plaatsen.
*De Croma Vleesthermometer is niet geschikt voor lang gebruik in de oven, pan of magnetron. Niet geschikt voor de vaatwasser, reinigen d.m.v. handafwas.
Per stukje vlees verschilt het wat de juiste kerntemperatuur is, in deze tabel vind je een overzicht van de kerntemperaturen:
Soort vlees | Graden in °C | Bereiding |
Rund | ||
Runderrollade | Medium-rare: 55-58° | Buitenkant is iets grijs/bruin, de kern is sterk rosé |
|
Medium: 60-63° | Buitenkant is bruinig, de kern is licht rosé |
|
Well done: 70° en hoger | Buitenkant is bruin, de kern is gelijkmatig grijs/bruin |
Steak | Medium-rare: 55-58° | Buitenkant is iets grijs/bruin, de kern is sterk rosé |
|
Medium: 60-63° | Buitenkant is bruinig, de kern is licht rosé |
|
Well done: 70° en hoger | Buitenkant is bruin, de kern is gelijkmatig grijs/bruin |
Braadstuk | Medium-rare: 55-58° | Buitenkant is iets grijs/bruin, de kern is sterk rosé |
|
Medium: 60-63° | Buitenkant is bruinig, de kern is licht rosé |
|
Well done: 70° en hoger | Buitenkant is bruin, de kern is gelijkmatig grijs/bruin |
Vlees aan het bot | Medium-rare: 55-58° | Buitenkant is iets grijs/bruin, de kern is sterk rosé |
|
Medium: 60-63° | Buitenkant is bruinig, de kern is licht rosé |
|
Well done: 70° en hoger | Buitenkant is bruin, de kern is gelijkmatig grijs/bruin |
Gehakt | Well done: 70° en hoger | Gelijkmatig grijs/bruin |
Worst | Well done: 70° en hoger | Gelijkmatig grijs/bruin |
Varkensvlees | ||
Varkensrollade | Medium: 60-63° | Medium: buitenkant is bruinig, de kern is licht rosé |
|
Well done: 70° en hoger | Well done: gelijkmatig grijs/bruin |
Ribben | Well done: 70° en hoger | Well done: gelijkmatig grijs/bruin |
Schouder | Well done: 70° en hoger | Well done: gelijkmatig grijs/bruin |
Vlees aan het bot | Medium: 60-63° | Medium: buitenkant is bruinig, de kern is licht rosé |
|
Well done: 70° en hoger | Well done: gelijkmatig grijs/bruin |
Beenham | Medium: 65° |
Medium: buitenkant is bruinig, de kern is licht rosé |
Gehakt | Well done: 70° en hoger | Gelijkmatig grijs/bruin |
Worst | Well done: 70° en hoger | Gelijkmatig grijs/bruin |
Pulled pork | Well done: 89° |
|
Lam | ||
Lamsrollade | Medium-rare: 55-58° | Buitenkant is iets grijs/bruin, de kern is sterk rosé |
|
Medium: 60-63° | Buitenkant is bruinig, de kern is licht rosé |
|
Well done: 70° en hoger | Buitenkant is bruin, de kern is gelijkmatig grijs/bruin |
Steak | Medium-rare: 55-58° | Buitenkant is iets grijs/bruin, de kern is sterk rosé |
|
Medium: 60-63° | Buitenkant is bruinig, de kern is licht rosé |
|
Well done: 70° en hoger | Buitenkant is bruin, de kern is gelijkmatig grijs/bruin |
Braadstuk | Medium-rare: 55-58° | Buitenkant is iets grijs/bruin, de kern is sterk rosé |
|
Medium: 60-63° | Buitenkant is bruinig, de kern is licht rosé |
|
Well done: 70° en hoger | Buitenkant is bruin, de kern is gelijkmatig grijs/bruin |
Vlees aan het bot | Medium-rare: 55-58° | Buitenkant is iets grijs/bruin, de kern is sterk rosé |
|
Medium: 60-63° | Buitenkant is bruinig, de kern is licht rosé |
|
Well done: 70° en hoger | Buitenkant is bruin, de kern is gelijkmatig grijs/bruin |
Gehakt | Well done: 70° en hoger | Gelijkmatig grijs/bruin |
Worst | Well done: 70° en hoger | Gelijkmatig grijs/bruin |
Gevogelte | ||
Kipfilet | Well done: 70-72° | Sappen worden helder |
Kipdij, poot of vleugel | Well done: 85° |
|
Kalkoen | Well done: 70-72° | Sappen worden helder |
Eend | Medium: 65° |
|
|
Well done: 79-82° |
|
Gans | Medium-rare: 65-70° |
|
|
Well done: 80° |
|
Wild | ||
Hert en Ree | Medium-rare: 55°-58° | Buitenkant is iets grijs/bruin, de kern is sterk rosé |
Wildzwijn | Well done: 60° |
|