Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Heb je een vraag over Croma? Bij de veelgestelde vragen kun je zien of je vraag al eerder is gesteld. Heb je een andere vraag, neem dan gerust contact met ons op. Contactgegevens worden getoond onderaan de pagina.

 • Hoe komt het dat Croma mijn stukje vlees zo lekker maakt?

  Croma is speciaal ontwikkeld voor de bereiding van vlees en kip. Het schroeit het vlees direct dicht waardoor het lekker mals blijft. Daarnaast geeft het vlees een mooie bruine kleur en een heerlijke geur en smaak. Omdat Croma geen water bevat spat het niet in de pan van zichzelf. Bovendien geeft het een heerlijke jus. De ingrediënten in de Croma producten die hiervoor zorgen staan op de product pagina's (zie menu > producten). Voor vragen over specifieke ingrediënten zie hieronder op deze pagina.

 • Hoe is Croma tot stand gekomen?

  Tot eind jaren vijftig, begin jaren zestig werd in de meeste Nederlandse keukens vooral rundervet gebruikt. Dat haalde je toen gewoon bij de slager of kruidenier die dat uit een grote ton schepte. Kiezen uit tien verschillende merken en smaken was er niet bij in die tijd. Dit rundervet had een heel specifieke geur en smaak en het was dé energiebron voor mensen die zwaar werk deden. Bovendien vonden mensen het in die tijd gewoon lekker. Dus toen Croma ontwikkeld werd, luidde de opdracht: maak een bak- en braadproduct voor vlees dat net zo lekker ruikt en smaakt als vlees gebraden in rundervet, maar… dat ook nog eens een heerlijke jus oplevert.

 • Waarom smaakt vlees bereid met Croma zo karakteristiek?

  Croma is speciaal ontwikkeld voor de bereiding van vlees en kip. Het schroeit het vlees direct dicht waardoor het lekker mals blijft. Daarnaast geeft het vlees een mooie bruine kleur en een heerlijke geur en smaak. Bovendien geeft het een heerlijke jus. Informatie over de aroma's en waarom vlees bruin zie hieronder.

 • Waarom is Croma bakken en braden alleen lekker met vlees en kip?

  Croma is speciaal ontwikkeld voor de bereiding van vlees en kip.  Het zal andere gerechten zoals bijvoorbeeld aardappelen een hartige smaak geven, hier moet je van houden.

 • Hoe komt het dat het vlees bruiner wordt?

  Bij het braden van vlees wordt de buitenkant mooi knapperig bruin. Hierbij wordt een klein deel van de vleeseiwitten afgebroken; deze  kleine stukjes eiwit geven de ‘hartige’ smaak aan jus.  Bij onze producten voor vlees worden daarom wat van deze smaakstoffen uit eiwit toegevoegd om te zorgen voor een vollere smaak van de jus. Ook zorgen deze kleine stukjes eiwit voor het bruin worden van het braadvet in de pan bij de juiste temperatuur om vlees te bakken. Hierdoor weet de kok het juiste moment om  het vlees snel dicht te schroeien en  mals te houden.

 • Wat is Croma eigenlijk?

  Een vloeibaar bak- en braadproduct dat 98% plantaardige olien en vetten bevat speciaal voor het bereiden van vlees. Croma bevat geen water waardoor het vlees direct dichtschoeit en lekker mals blijft. Tevens zijn aroma's toegevoegd om de smaak van vlees te accentueren. Plantaardige olien is van nature gezond, omdat het rijk is aan goede onverzadigde vetten. De vervanging van verzadigde vetten voor onverzadigde vetten draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalte in het bloed.

 • Wat is kleurstof caroteen en waar dient het voor?

  De kleurstof die wij gebruiken is beta caroteen, een natuurlijke kleurstof die in grote hoeveelheden voorkomt in bijvoorbeeld worteltjes, tomaten en dergelijke. Caroteen is niet alleen een kleurstof maar ook de plantaardige vorm van vitamine A.Beta caroteen wordt in uiterst kleine hoeveelheden toegevoegd om ervoor te zorgen dat het product een gele kleur krijgt. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste consumenten een gele kleur prefereren.  Ook roomboter bevat van nature kleine hoeveelheden caroteen.

 • Wat zijn smaakversterkers mononatriumglutamaat (E621), dinatriumguanylaat (E627) en natriuminosinaat (E631)

  Simpel gezegd zijn deze smaakversterkers  kleine stukjes eiwit, of afbraakproducten van eiwit, die zorgen voor een ‘hartige’ smaak.  Dergelijke  ‘afbraak’ van eiwit voor extra smaak gebeurt bijvoorbeeld bij het rijpen van kaas of het bakken van vlees. E-nummer 621 is het nummer van natriumglutamaat, ook wel bekend als MSG of ve-tsin. Natriumglutamaat is het natriumzout van glutaminezuur, een aminozuur dat van nature aanwezig is in alle eiwitten.  Producten als bv parmezaanse kaas en tomaten bevatten van nature glutamaat.E621 wordt gebruikt als natuuridentieke smaakversterker. Natriumglutamaat kan gewonnen worden uit plantaardig eiwit of door fermentatie gemaakt worden. Hierdoor is het geschikt voor alle geloofsovertuigingen en diëten. Wanneer natriumglutamaat aanwezig is in een product, moet dit altijd vermeld worden bij de ingrediënten op de verpakking, als stofnaam of als E-nummer. Voor meer informatie over E-nummers verwijzen wij u graag naar het Voedingscentrum op www.voedingscentrum.nl. E-nummer 627 is het nummer voor natriumguanylaat, het natriumzout van guanylzuur (E626). Het guanylzuur komt voor in alle planten- en dierencellen. Natirumguanylaat wordt gebruikt als smaakversterker. Het is een zeer sterke smaakstof, waardoor minimale hoeveelheden nodig zijn en tevens veel minder zout gebruikt kan worden. E-nummer 631 is het nummer voor natriuminosinaat. Dit is een natriumzout van inosinezuur (E630), een natuurlijk zuur dat vooral voorkomt in dierlijke producten. Natriuminosinaat wordt gebruikt als smaakversterker en wordt in veel producten toegepast.

 • Wat zijn E-nummers?

  E-nummers zijn additieven. Additieven hebben diverse functies in producten, zoals bijvoorbeeld die van stabilisator, verdikkingsmiddel, conserveermiddel of antiklontermiddel. Upfield verkoopt met name producten met een redelijk lange houdbaarheid. Aangezien we gedurende de totale houdbaarheidsperiode de productveiligheid en -kwaliteit willen blijven garanderen, is het gebruik van dergelijke additieven niet te voorkomen. Het gebruik van additieven is door de EU degelijk getest en uitgebreid onderzocht en daarmee is vastgelegd wanneer welke additieven wel en niet gebruikt mogen worden. De toegestane additieven hebben allemaal een zogenaamd E-nummer gekregen. Upfield houdt zich aan deze Europese wetgeving en zal deze E-nummers alleen gebruiken waar dit noodzakelijk is voor productkwaliteit en/of -veiligheid.

 • Wat zijn droge melkbestanddelen?

  Droge melkbestanddelen is een alternatieve benaming voor droge weipoeder. Weipoeder is een bijproduct van de kaasbereiding en is afkomstig van melk.

 • Jullie zeggen dat er alleen maar plantaardige olie, emulgatoren en een vet in zit, maar ik zie ook ….. aroma’s, caroteen, …. ?

  Onze vloeibare producten zijn gemaakt met vloeibare oliën van de beste kwaliteit. Naast deze oliën bevatten onze vloeibare producten inderdaad ook aroma voor de geur en smaak en caroteen om het product visueel aantrekkelijk te maken. Caroteen is de oranje kleurstof in bijv. worteltjes, tomaten en dergelijke. Caroteen is niet alleen een kleurstof maar ook de plantaardige vorm van vitamine A. Lecithine wordt aan het product toegevoegd als emulgator.

 • Uit welke Croma producten kan ik kiezen?

  Croma heeft 4 varianten, speciaal ontwikkeld voor de beste bereiding van uw vlees en jus:Croma voor Bakken en Braden - Vloeibaar Croma voor Bakken en Braden Vloeibaar is de vertrouwde Croma variant voor de bereiding van rundvlees en varkensvlees en de bereiding van lekkere jus!Croma voor Bakken en Braden - Wikkel Croma voor Bakken en Braden is de klassieke Croma variant die ideaal is voor de bereiding van rundvlees en varkensvlees en de bereiding van lekkere jus!Croma Mild met Olijfolie - Vloeibaar Croma Mild met Olijfolie is milder in geur en smaak dan Croma voor Bakken en Braden, waardoor het perfect is voor hedendaagse gerechten zoals ovenschotels en roerbakgerechten met kip of vlees.Croma Smeltjus – Wikkel Croma Smeltjus is speciaal ontwikkeld voor het bereiden van een heerlijke jus. Met deze wikkel gaat het bereiden heel gemakkelijk en snel.Kijk voor meer informatie over onze producten op de productinformatie pagina.
 • Hoe kan ik deze Croma producten van elkaar onderscheiden?
  Croma Bakken en Braden Vloeibaar is te herkennen aan de rode dop en de naam “Bakken en Braden”, Croma Mild met Olijfolie is te herkennen aan de groene dop en de naam “Croma Mild met Olijfolie”. Croma Bakken en Braden wikkel en Croma Smeltjus wikkel zijn te onderscheiden van naam en kleur; Croma Bakken en Braden wikkel is wat lichter, terwijl Croma Smeltjus wat donkerder van kleur is. Kijk voor meer informatie op de productinformatie pagina, zie ‘producten’ in het menu aan de linker kant.
 • Welk Croma product heb ik nodig?

  Welk Croma product u het beste kunt gebruiken is afhankelijk van het soort vlees dat u gebruikt en het gerecht dat u wilt bereiden. Kijk op onze baktips pagina of ons YouTube kanaal voor meer informatie over het soort product dat u het beste kunt kiezen!

 • Hoe natuurlijk is Croma Vloeibaar?

  Croma Vloeibaar bestaat voor 98% uit vetten. Deze vetten zijn grotendeels goede vetten (meervoudig onverzadigde vetten), die van nature aanwezig zijn in de plantaardige oliën waar Croma van gemaakt wordt.

 • Van welke plantaardige oliën wordt Croma Vloeibaar gemaakt?

  Croma Vloeibaar wordt gemaakt van koolzaadolie en zonnebloemolie. Croma Mild met Olijfolie bevat daarnaast ook olijfolie.

 • Zitten er ook vitamines in Croma Vloeibaar?

  Ja. Croma bevat vitamine A en D.

 • Is Croma geschikt voor personen met een koemelkeiwitvrij dieet?

  Nee. door de aanwezigheid van melkeiwitten zijn geen van de Croma producten geschikt voor personen met een koemelkeiwitvrij dieet.

 • Zit er ook lactose in Croma?

  Ja. In alle Croma varianten zit lactose.

 • Zitten er gluten in Croma?

  Nee, in geen van de Croma producten zit gluten.

 • Zijn de Croma-producten geschikt voor vegetariĆ«rs?

  Op Croma smeltjus na zijn alle Croma producten geschikt voor vegetariërs. Croma smeltjus bevat rundvleesbestanddelen en is daarmee niet geschikt voor vegetariërs. Croma is niet geschikt voor veganisten, vanwege de melkbestanddelen die de producten bevatten.

 • Waar is Croma verkrijgbaar?

  Croma is verkrijgbaar bij de supermarkt waar u normaal gesproken ook de boodschappen doet.

 • Op de nieuwe verpakking staan andere voedingswaarden, is de receptuur veranderd?

  Nee. De reden dat de waarden van de oude verpakkingen niet overeenkomen met de waarden van de nieuwe verpakkingen heeft te maken met de nieuwe Europese regelgeving met betrekking tot het declareren van ingrediënten op de verpakking. De receptuur is dus niet veranderd, alleen de manier waarop deze wordt weergegeven.

 • Moet ik Croma in de koelkast bewaren?

  U kunt Croma vloeibaar zowel binnen als buiten de koelkast bewaren. Wel adviseren we u om de Croma wikkel gekoeld te bewaren.

 • Hoeveel Croma heb ik nodig voor de bereiding van vlees?

  Het Nederlands Voedingscentrum adviseert, per volwassene per dag, 100 - 125gram rauw vlees (bron:http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vlees.aspx). Hiervoor heeft u 15 gram margarine of bak- en braadproduct nodig (1 eetlepel).

 • Spat Croma in de pan?

  Croma bevat geen water en kan daarom bij het opsmelten en verhitten van zichzelf niet spatten. Indien er echter, bijvoorbeeld met het vlees, vocht in de pan komt, dan verwarmt dit water en vormt zich stoom. Deze stoom baant zich met kracht een uitweg, met als gevolg spatten. Wij adviseren u daarom het vlees, indien dit koud of nat is (in het bijzonder diepvriesvlees), eerst af te deppen met bijvoorbeeld keukenpapier. Tevens adviseren wij u bij het draaien van het vlees een vleestang te gebruiken.

 • Hoe lang moet ik Croma Vloeibaar in de pan verhitten voordat ik het vlees kan toevoegen?

  Verhit Croma Vloeibaar in de pan op hoog vuur. Zodra de Croma Vloeibaar bruin wordt is dit een signaal dat u het vlees kunt toevoegen. Klik voor bereidingsadvies op ‘bakttips’ en ‘Mini masterclass’ in het menu links op deze website.

 • Is Croma geschikt voor het bakken van zoete keuken recepten zoals een cake, appeltaart of koekjes?

  Croma is dé specialist voor het bereiden van vlees. Voor het bereiden van zoete keuken recepten kunt u het beste gebruik maken van producten van bijvoorbeeld Blue Band, Becel of Bertolli.

 • Kan ik ook kip of aardappeltjes in Croma Mild met Olijfolie bakken?

  Croma Mild met Olijfolie is bij uitstek geschikt voor braden en roerbakken van vlees en kip. Voor het bakken van aardappeltjes kunt u het beste kiezen voor een andere vloeibare variant, zoals Becel Keuken of Blue Band Vloeibaar.

 • Kan ik Croma ook gebruiken voor oven gerechten?

  Ja. Dit is geen probleem.

Niet gevonden wat u zocht?

Voor meer informatie kunt u bellen naar de klantservice op 0800–0223266. Tevens kunt met een contactformulier contact opnemen.