Over Vlees

Vlees

Voor veel mensen is de kwaliteit van het vlees op het oog moeilijk te beoordelen. Dat ontdek je pas op het bord. Koop je vlees dus bij een goede supermarkt of slager, dat scheelt. De kleur van het vlees is belangrijk (hoewel: niet alle verkleurde vlees is bedorven!), maar belangrijker nog dan de kleur is de geur. Let bij het kopen van voorverpakt vlees op de uiterste verkoopdatum. Vlees dat geaderd (ook wel gemarmerd genoemd) is met wat vet (zoals runderlappen en karbonade) is uitstekend geschikt om te laten sudderen. Vet draagt bij aan de smaak en maakt het lekker mals, dus laat het er tijdens de bereiding aan zitten. Als je er niet van houdt, kun je het er altijd later vanaf snijden.

Verschillende soorten vlees

Ben jij ook benieuwd waar welk stukje vlees nu vandaan komt? Kijk dan op onderstaande afbeeldingen van een rund, varken, kip en kalf.

Rund

Rundvlees

Rundvlees kan worden ingedeeld in snijvlees en zogeheten draaiproducten. Snijvlees is het vlees dat in lappen wordt gesneden, zoals bijvoorbeeld biefstuk, ossenhaas en riblappen. Draaiproducten zijn onder andere gehakt, hamburgers en tartaar.

Wil je een lekker stukje rundvlees klaarmaken?

Bekijk alle recepten met Rund

Rund

Varkensvlees

Varkensvlees is het meest verkochte vlees in Nederland. Varkensvlees valt in de categorie roodvlees, net zoals het vlees van een rund. Je vindt verschillende producten van varkensvlees in de afbeelding hierboven.

Zin om een lekker stukje varkensvlees klaar te maken?

Bekijk alle recepten met Varken

Varken
Kip

Kip

Het vlees van kip wordt witvlees genoemd. Kip is een erg populair stuk vlees de laatste jaren en het is erg veelzijdig. Je kunt een kip zowel als geheel recepten of een onderdeel hiervan. Zorg er altijd voor dat kippenvlees goed gaar is. Rundvlees kan rosé worden gegeten, maar dit is bij kippenvlees niet het geval.

Op zoek naar goede bak tips om een heerlijk stukje kip te recepten?

Bekijk alle recepten met Kip

Kip

Kalfsvlees

Kalfsvlees komt van jonge runderen van maximaal 12 maanden oud. Er bestaan twee soorten kalfsvlees. Afhankelijk van de voeding die het kalf te eten krijgt, heb je wit kalfsvlees en rosé kalfsvlees. Kalfsvlees is een mals en mager stuk vlees.

Tips nodig om een lekker stukje kalfsvlees klaar te maken?

Bekijk alle recepten met Kalf

Kalf

Drie baktips waardoor je stukje vlees lekkerder gaat smaken

Vlees bakken is een kunst, maar met deze drie bak tips zul je merken dat je stukje vlees een stuk lekkerder gaat smaken!

1. Laat het vlees op kamer temperatuur komen voor je het gaat bakken

Wanneer je vlees eerst op kamertemperatuur laat komen is het temperatuur verschil met een hete pan minder groot. Vlees dat op kamertemperatuur is zal in de pan minder snel krimpen waardoor het malser blijft. Haal het vlees, afhankelijk van de grootte van het stuk vlees, ongeveer 30-60 minuten voor bereiding uit de koelkast.

2. Dep het vlees droog voor je het gaat bakken.

Voordat je het vlees gaat braden, bakken of grillen is het goed om het droog te deppen met wat keukenpapier. Hierdoor bakt het beter, lopen de vleessappen er niet zo gemakkelijk uit en kan het vlees een lekker knapperig korstje krijgen. Tijdens het bakken loopt er ook minder vocht uit het vlees en spat het niet zo.

3. Laat het vlees rusten na het bakken.

Het is van belang om na het bakken het vlees enige tijd te laten rusten om de eiwitten de kans te geven te ontspannen. Door dit ontspannen zal het vlees in staat zijn om het vocht weer aan zich te binden. Het vlees zal dan niet leeglopen, zoals je wel eens tegenkomt bij het te snel aansnijden van het vlees na het bakken. Hierdoor blijft het vlees lekker sappig.