Gehaktballen bakken - basisrecept

Beoordeel dit recept
Average: 2.8 (145 votes)
Bereidingstijd (min): 
30
Aantal personen: 
4
Prijs: 
Gemiddelde
Moeilijkheidsgraad: 
Eenvoudig
gelegenheid: 
Alledaagse recepten
Keuken: 
Nederlands
Menugang: 
Hoofdgerecht
Moment van de dag: 
Diner
gerecht: 
Vlees
spiciness: 
Mild
Gehaktballen bakken - basisrecept

introductie

Recept gehaktballen zelf maken, bereiden en bakken. Keuze uit half-om-halfgehakt, rundergehakt, kalfsgehakt, lamsgehakt of kipgehakt.

Bereiden

Snijd de korstjes van het brood. Snijd het brood in stukjes, meng ze met de melk en laat ze een beetje zacht worden. Prak het broodmengsel fijn.

Doe het gehakt in een kom. Meng het heel goed met het broodmengsel, het ei en de gehaktkruiden.
Draai van het gehakt (met natgemaakte handen) 4 of 8 ronde ballen zonder barstjes.

Zet de koekenpan op een laag vuur en voeg 4 eetlepels Croma voor bakken & braden – Vloeibaar toe. Wacht tot de Croma gesmolten en bruin van kleur is. Zet het vuur hoger en wacht eventjes totdat de Croma mooi bruin is. Bak de gehaktballen nu op een hoog vuur rondom bruin.

Draai het vuur laag en braad de gehaktballen met het deksel half op de pan in 15 tot 20 minuten gaar. Dit is afhankelijk van de grootte van de gehaktballen, hoe kleiner de gehaktballen hoe eerder dat ze klaar zijn. Vergeet niet regelmatig de gehaktballen te keren.

Voeg als de gehaktballen gaar zijn een half kopje heet water toe en breng de jus aan de kook. Breng op smaak met een beetje zout en peper. Leg daarna de gehaktballen op de (warme) borden.

Variaties

Dit basisrecept voor gehaktballen bakken is geschikt voor: half-om-halfgehakt, rundergehakt, kalfsgehakt, lamsgehakt of kipgehakt.

Voeg voor een nog lekkerdere jus een klontje Croma Smeltjus aan de pan met gare gehaktballen toe. Wacht tot het is gesmolten en voeg dan een kopje heet water toe.

Ingredienten

  • 2 (oude) witte boterhammen
  • 5 el melk
  • 1 ei
  • 400 g gehaktvlees
  • 1.5 el gehaktkruiden
  • 4 eetlepels Croma Vloeibaar
  • zout, peper
15209

Voedingswaarden

  • Energie (kcal):
    1575.32 kcal
  • Energie (kj):
    6536.62 kj
  • Eiwitten (g):
    87.27 g
  • Suiker (g):
    7.93 g
  • Vezel (g):
    1.96 g
  • Vet totaal (g):
    131.43 g
  • Verzadigd vet (g):
    36.44 g
  • Trans vet (g):
    2.35 g
  • Natrium (mg):
    1443.06 mg