Baktips

Leer hoe je een perfect stukje vlees bakt met deze Croma baktips. Om je alvast op weg te helpen zijn de tips onder verdeeld in drie categorieën: basis tips, vleessoort en bereidingswijze. Ga voor meer tips en filmpjes naar de Croma Mini Masterclass.
Basis tips Vleessoort Bereidingswijze
 
Baktips

Basis tips

  • Droog deppen

    Dep het vlees voordat je het gaat braden, bakken of grillen aan de buitenkant droog met wat keukenpapier. Dan bakt het beter, lopen de vleessappen er niet zo gemakkelijk uit en kan het vlees een lekker, knapperig korstje krijgen. Tijdens het bakken loopt er ook minder vocht uit het vlees en spat het niet zo.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

  • Het vlees

    Kwaliteitsvlees

    Voor veel mensen is de kwaliteit van het vlees op het oog moeilijk te beoordelen. Dat ontdek je pas op het bord. Koop je vlees dus bij een goede supermarkt of slager, dat scheelt. De kleur van het vlees is belangrijk (hoewel: niet alle verkleurde vlees is bedorven!), maar belangrijker nog dan de kleur is de geur. Let bij het kopen van voorverpakt vlees op de uiterste verkoopdatum. Vlees dat geaderd (ook wel gemarmerd genoemd) is met wat vet (zoals runderlappen en karbonade) is uitstekend geschikt om te laten sudderen. Vet draagt bij aan de smaak en maakt het lekker mals, dus laat het er tijdens de bereiding aan zitten. Als je er niet van houdt, kun je het er altijd later vanaf snijden.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Geaderd en vet vlees

    Vlees dat geaderd is – ook wel gemarmerd genoemd – met wat vet (zoals runderlappen en karbonade) is uitstekend geschikt om te laten sudderen. Het vet draagt bij aan de smaak en maakt het vlees lekker mals. Ook bij vlees dat een korte bereidingstijd heeft zoals entrecote, zorgt het randje vet voor een extra sappig resultaat op je bord. Zichtbaar en ongewenst vet kun je er na bereiding ook afsnijden.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Diverse soorten gehakt

    Gehakt wordt gemaakt van afsnijdsels en minder malse stukken vlees. Die worden kleingesneden en daarna gemalen. De hoeveelheid vet is voor de verschillende soorten wettelijk vastgelegd. Het varieert van 6 % in tartaar of gehakte biefstuk tot 35 % in varkensgehakt. Alleen tartaar kan (mits vers) rauw worden gegeten. Gehakt bederft snel en moet dus zo snel mogelijk bereid en gegeten worden. Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    De meest gebruikte vleessoorten

    De keuze bij slager en poelier en in de supermarkt is tegenwoordig enorm! Veel gekochte vleessoorten van het rund: runderlappen, sukadelappen, biefstuk, rosbief, gehakt, tartaar. Van het varken: haas, karbonade, hamlap, fricandeau, lever, schnitzels, gehakt, speklapjes. Van het kalf: fricandeau (schnitzels), borst, kotelet, spierstuk (kalfsoesters en -schnitzels). Van het lam: rug, koteletten, bout, gehakt. Van gevogelte: kip, kalkoen, fazant, eend, borstvlees, poten, rug. Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

  • Kamertemperatuur

    Vlees blijft tijdens het bakken malser als je het niet direct uit de koelkast in de pan doet. Laat kleine stukken eerst 15-20 minuten op kamertemperatuur komen. Geef grote stukken, zoals rollades, zo'n 20 tot 30 minuten de tijd.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

  • Niet prikken

    Als je tijdens het bakken in het vlees prikt, kan het vocht eruit lopen. Zo verliest het vlees z'n natuurlijke sappigheid. Gebruik om het vlees te keren daarom liever een vleestang of een spatel dan een vleesvork.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

  • Peper en zout

    Als je voor het bakken het vlees met keukenpapier droog hebt gedept, kun je naar smaak al peper en een beetje zout toevoegen. Dat heeft geen invloed op de malsheid van het vlees.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

  • Vlees warmhouden & bewaren

    Vlees warm houden met aluminiumfolie
    Aluminiumfolie is handig om vlees warm te houden. Bijvoorbeeld wanneer een groot stuk vlees een kwartier moet 'rusten' voordat het wordt aangesneden. En om gebakken kleiner vlees een tijdje buiten de pan te laten wachten omdat daarin bijvoorbeeld een saus wordt gemaakt van de aanbaksels en kookroom. Je kunt op het aluminiumfolie ook nog een schone theedoek leggen. Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Hoe houd je vlees warm?
    Vlees kan warm worden gehouden in een voorverwarmde oven van 100° C of in een afgesloten schaal, eventueel bedekt met (thee)doeken. Vlees met een krokant korstje, zoals schnitzels, kun je beter niet afgesloten bewaren. Door de condens die ontstaat wordt het korstje zacht. Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Vlees bewaren
    Koop vlees altijd als laatste van je boodschappen en neem het in de koeltas mee naar huis. Leg het bij thuiskomst meteen in de koelkast. Gehakt, orgaanvlees en kant-en-klaar producten zijn het best op de dag van aankoop; bewaar die niet langer dan een dag. Bij ander vers vlees: vraag het de slager. Een à twee dagen in de koelkast moet kunnen, rundvlees en lamsvlees iets langer. Pak het vlees niet te strak in, maar dek het losjes af met folie. Leg het op een bord met een randje, zodat er geen vleesvocht in de koelkast kan druppelen. Kies de koudste plek in de koelkast. Bereid vlees: koel dit zo snel mogelijk af en bewaar het in een gesloten pan maximaal twee dagen. Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

  • Vers vlees invriezen

    Vers vlees mag maar één keer worden ingevroren. Zorg dat de vrieskast op de invriesstand staat. Het is belangrijk dat invriezen zo koud mogelijk gebeurt, omdat er anders grote ijs¬kristallen ontstaan. Daardoor gaat de celstructuur van het vlees kapot en kan het droog en taai worden.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Gehakt invriezen? Eerst aanbraden!
    Wil je gehakt in de diepvries bewaren, houd er dan rekening mee dat het bij het ontdooien vocht verliest, waardoor het tamelijk droog wordt. Voor een voorraad gehaktballetjes is het daarom aan te raden de balletjes eerst aan te braden en daarna in te vriezen.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

  • Vlees snijden

    Voor het voorsnijden van vlees in de keuken is een scherp groot koksmes onmisbaar. Aan tafel zijn messen met een kartelrand heel praktisch. Groot vlees, zoals hele kip en kalkoen knip je het makkelijkst met een wildschaar. Bij rosbief, lamsbout en andere stukken groot vlees zonder bot is een groot fileermes het meest geschikte 'instrument'.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Laat groot vlees even rusten
    Laat groot vlees - bijvoorbeeld een stuk rosbief - eerst vijftien minuten rusten onder aluminiumfolie voordat je het aansnijdt. Zo krijgen de vleessappen de tijd om zich over het hele stuk te verdelen. Gebruik een scherp mes en snijd het vlees dwars op de draad in dunne plakken.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

  • Waarom vlees?

    Als je het stukje over voedingswaarden erop naleest, is het in een klap duidelijk waarom vlees in ons menu niet mag ontbreken. Wie gevarieerd eet, heeft aan een portie vlees van 75 – 100 gram per dag voldoende om de benodigde eiwitten binnen te krijgen. Zie ook de ‘Schijf van vijf’ van het Voedingscentrum.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Voedingswaarden
    Vlees is een van de belangrijkste eiwitleveranciers en bevat verder mineralen. Eiwitten zijn onontbeerlijk voor de opbouw van nieuwe lichaamscellen en het onderhoud van botten, spieren en bloed. Vitaminen en mineralen laten het lichaam optimaal functioneren; verder voorkomen ze bepaalde ziekten.

    Een andere belangrijke voedingsstof in vlees is vet, de brandstof voor het lichaam. Vet zorgt ook voor de smaak aan het vlees. De koolhydraten in het vlees zijn brandstof voor de hersenen en zorgen voor energie in het lichaam.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

  • Extra smaak

    Mals met mosterd
    Vlees dat je voor het bakken of braden met mosterd hebt ingesmeerd blijft lekker mals en sappig. Door de hoge temperatuur verdwijnt echter de typische mosterdsmaak. Natuurlijk kun je op het laatst nog wat extra mosterd toevoegen.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Extra mals met tomatenpuree
    Tomatenpuree geeft gerechten een heerlijke, volle tomatensmaak, maar zorgt er ook voor dat met name sudderlapjes extra mals worden.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Marineren voor smaak en malsheid
    Marineren in vocht, olie of een kruidenmengsel geeft vlees veel smaak. Hoe langer gemarineerd wordt, des te meer smaak het krijgt. Zure ingredënten zoals citroensap of wijn helpen bovendien om het vlees zachter te maken.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Hoe maak je vlees nog lekkerder?
    Met marineren! Gebruik een natte marinade (met wijn, azijn, citroensap, yoghurt, karnemelk, mosterd, of tomatenpuree). Of een droge: smeer het vlees in met mosterd, of uitgeperste knoflook met zout en allerlei kruiden. Paneren zorgt ervoor dat het vlees niet uitdroogt, en het een lekker krokant korstje krijgt. Paneren doe je behalve met paneermeel ook met broodkruim, kaas, gehakte noten, sesamzaad of kokosrasp.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

Vleessoorten

  • Kalfsvlees

    Perfecte kalfsschnitzels
    Schnitzel is een dun geslagen lapje van de fricandeau. Om optimaal van dit lekkere stukje vlees te genieten, kun je het het beste 4-6 minuten bakken in Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Kalfslapjes hebben wat tijd nodig
    Kalfslappen zijn erg mals en kunnen op verschillende manieren worden klaargemaakt. Je kunt ze stoven/sudderen in Croma voor bakken & braden – Vloeibaar. Houd rekening met een bereidingstijd van 1 tot 11/2 uur.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Kalfs entrecotes en ribeye kort braden of grillen
    Kalfs entrecote/ribeye is erg mals vlees en heeft een korte bereidingstijd nodig. Je kunt dit vlees 7-10 minuten bakken in Croma voor bakken & braden - Vloeibaar. Of je kunt ervoor kiezen om het 7-10 minuten te grillen in Croma Mild met Olijfolie - Vloeibaar.

    Tip: Kalfsentrecote en -ribeye bak je bruin van buiten, rosé van binnen in 6-7 minuten en 8-10 minuten als je hem van binnen gaar wilt hebben.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Een kalfsoester verdient Croma
    Dit mooie stukje vlees is zeer mals en smaakt het lekkerst als het 6-8 minuten gebakken is in Croma voor bakken & braden - Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Kalfshaas biefstuk: waarom het zo mals is
    Dit vlees is erg mals omdat het bijna geen bindweefsel bevat. Een kalfsbiefstuk kun je het beste 6-8 minuten bakken in Croma voor bakken & braden - Vloeibaar.

    Tip: kalfsbiefstuk bak je bruin van buiten, rosé van binnen in 6-7 minuten en 8-10 minuten als je hem van binnen gaar wilt hebben.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Kalfsvleesreepjes roerbakken
    Als je kalfsvleesreepjes gaat klaarmaken, moet je er rekening mee houden dat het heel mals vlees en dus snel klaar is. Je kunt de kalfsvleesreepjes het beste 3-5 minuten roerbakken in Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Kalfskoteletten lekkerder met been
    Als je een kalfskotelet gaat klaarmaken, is het handig om te weten dat koteletten met been lekkerder zijn dan koteletten zonder been. Kalfskoteletten kun je het beste 14-20 minuten bakken of braden in Croma voor bakken & braden – Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

  • Kip & Kalkoen

    Een hele kalkoen (2-3 kg) zó doen

    Als je een hele kalkoen gaat klaarmaken, kun je de kalkoen het beste 2-21/2 uur braden met Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Een hele kip (ca. 1200 g) klaarmaken

    Een hele kip kun je braden of grillen. In beide gevallen bereid je de kip in 60-70 minuten met Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Kiprollade bereiden

    Een kiprollade kun je braden of grillen. In beide gevallen kun je de kiprollade het beste 35-40 minuten bereiden met Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Kipreepjes en kalkoenreepjes zijn snel gaar

    Als je kipreepjes, -blokjes of kalkoenreepjes gaat klaarmaken, moet je er rekening mee houden dat het vlees heel snel gaar is. Je kunt ze het beste 5-8 minuten roerbakken in Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar. Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Drumsticks kip op drie manieren

    Kipdrumsticks kun je braden, grillen of stoven/sudderen. Ga je braden of grillen? Dan doe je dat 45-50 minuten in Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar. Wil je de kippenbouten liever stoven/sudderen? Ook dat doe je in 45-50 minuten met Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar

    Tip: Drumsticks kun je - voordat je ze grilt - eerst voorgaren. Zet ze op in voldoende kippenbouillon zodat ze net onder staan. Breng de bouillon tegen de kook aan en laat de kip 35 minuten op een laag vuur garen. Voor het grillen droogdeppen. Zodra ze aan alle kanten mooi bruin gegrild zijn, zijn ze klaar (ca. 10 min.).

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Smullen van een kippenbout

    Kippenbouten kun je braden, grillen of stoven/sudderen. Braden of grillen doe je in 45-50 minuten in Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar. Wil je de kippenbouten liever stoven/sudderen? Dat duurt 50-60 minuten; gebruik ook dan Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar.

    Smullen van een kippenbout

    Kippenbouten kun je braden, grillen of stoven/sudderen. Braden of grillen doe je in 45-50 minuten in Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar. Wil je de kippenbouten liever stoven/sudderen? Dat duurt 50-60 minuten; gebruik ook dan Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Kipkarbonades/kipvleugeltjes

    Als je kipkarbonades of kipvleugeltjes gaat klaarmaken, kun je ze braden, grillen of stoven/sudderen. Ga je braden of grillen? Dan doe je dat 30-40 minuten in Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar. Wil je de kipkarbonades of vleugeltjes stoven/sudderen? Dan kan dat 40-45 minuten met Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Kalkoenfilet, hou het mals

    Kalkoenfilet moet je niet te lang bakken. Anders brandt het aan en wordt het taai. Bak de kalkoenfilet 8-10 minuten in Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar. Wil je de kipkarbonades of vleugeltjes stoven/sudderen? Dan kan dat 40-45 minuten met Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar. Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Kipfilet uit de kunst

    Als je kipfilet gaat klaarmaken, kun je ervoor kiezen om het te bakken, te braden of te grillen. In alle drie de gevallen kun je kipfilet het beste 15-20 minuten klaarmaken in Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar. Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

  • Rundvlees

    Runderrollade braden of grillen
    Als je runderrollade gaat klaarmaken, kun je ervoor kiezen om hem te braden of te grillen. Als je het vlees gaat braden, kun je dit het beste 30-60 minuten klaarmaken in Croma voor bakken & braden – Vloeibaar.

    Wil je de runderrollade liever grillen? Dan doe je dat 30-60 minuten in Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar.

    Tip: Hoe korter de bereidingstijd, des te roder blijft het vlees van binnen.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Hamburgers op drie manieren
    Als je hamburgers gaat klaarmaken, kun je ervoor kiezen om ze te bakken, te braden of te grillen. Als je de hamburgers gaat bakken, doe je dat 10 minuten in Croma voor bakken & braden – Vloeibaar.

    Wil je het vlees liever grillen? Dan doe je dat 10 minuten in Mild met Olijfolie – Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Gehaktballen
    Soms is een gehaktbal best moeilijk te bakken, want hoe zorg je er voor dat het vlees lekker bruin van buiten is en niet te rood van binnen? Een lekkere gehaktbal braad je het beste 15-20 minuten in Croma voor bakken & braden - Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Runderworstjes braden of grillen
    Runderworstjes kun je 15-20 minuten braden in Croma voor bakken & braden - Vloeibaar.

    Tip: Als je runderworstjes bereidt, kun je ze 10 minuten voorgaren in bijna kokend water. Ze knappen dan tijdens het braden of grillen niet zo snel open. De braad- of grilltijd wordt dan ca. 5 minuten korter.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Biefreepjes roerbakken
    Biefreepjes kun je het beste roerbakken. Zorg er wel voor dat je ze niet te lang bakt, anders wordt het vlees te droog, 3-5 minuten is genoeg. Als je dit vlees gaat bakken, kun je dat het beste doen met Croma Mild met Olijfolie - Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Tartaar en Duitse biefstuk smeuïg houden
    Als je tartaar of Duitse biefstuk wilt klaarmaken, kun je het vlees het beste 2-6 minuten bakken in Croma voor bakken & braden – Vloeibaar. Zorg ervoor dat je het niet te lang bakt, om het vlees zacht te houden.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Neem de tijd voor riblappen
    Wil je riblappen klaarmaken? Laat ze na het aanbraden circa 2-2 1/2 uur stoven of sudderen. Gebruik Croma voor bakken & braden – Vloeibaar voor de voorbereiding.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Sukadelappen zonder haast
    Wil je sukadelappen klaarmaken? Dan kun je ze na het aanbraden het beste circa 2 1/2-3 uur stoven of sudderen. Gebruik Croma voor bakken & braden – Vloeibaar bij de voorbereiding.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Doorregenrunderlappen willen sudderen
    Wil je doorregenrunderlappen klaarmaken? Dan kun je ze na het aanbraden het beste circa 2 1/2 - 3 uur laten stoven of sudderen. Gebruik Croma voor bakken & braden – Vloeibaar bij de voorbereiding.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Magere runderlappen mals houden
    Wil je magere runderlappen klaarmaken? Dan kun je na het aanbraden het beste circa 2 uur laten stoven of sudderen. Gebruik Croma voor bakken & braden – Vloeibaar bij de voorbereiding.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Bieflapjes snel en smakelijk
    Als je bieflapjes gaat klaarmaken, kun je ze het beste 5-12 minuten bakken in Croma voor bakken & braden – Vloeibaar.

    Tip: bieflapjes bak je bruin van buiten, rood van binnen in ca. 5 minuten; rosé van binnen ca. 7 minuten en 10-12 minuten als je het van binnen gaar wilt hebben.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Ossenhaas en tournedos
    Ossenhaas, ook wel bekend als tournedos, is het mooiste en malste stuk van het rund. Om optimaal te genieten van dit heerlijke stukje vlees, kun je het het beste 4-6 minuten bakken in Croma voor bakken & braden – Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Entrecote en Ribeye tot op de minuut
    Entrecote of ribeye kun je bakken of grillen. Als je gaat bakken doe je dat het beste 5-12 minuten in Croma voor bakken & braden – Vloeibaar. Wil je het vlees liever grillen, dan doe je dat het beste 6-12 minuten in Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar.

    Tip: entrecote en ribeye bak je bruin van buiten, rood van binnen in ca. 5 minuten; rosé van binnen ca. 7 minuten en 10-12 minuten als je het echt gaar wilt hebben.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Hollandse en kogelbiefstuk
    Ga je kogelbiefstuk klaarmaken? Met zulk mals vlees moet je ervoor zorgen dat je het niet te lang bakt, zodat het vlees niet uitdroogt. Bak de kogelbiefstuk 5-12 minuten in Croma voor bakken & braden – Vloeibaar.

    Tip: Biefstuk bak je bruin van buiten, rood van binnen in ca. 5 minuten; rosé van binnen ca. 7 minuten en 10-12 minuten als je het van binnen gaar wilt hebben.

  • Varkensvlees

    Hoe test je de smaak van gehakt?
    Je kunt de smaak van gekruid gehakt heel gemakkelijk testen door een klein balletje even in de magnetron te verwarmen en te proeven.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Gehaktballen goed kneden
    Gehakt moet stevig worden gekneed, dat levert binding op. Het kneden kan met de handen, maar ook met de kneedhaken van de mixer. Wanneer je het gehakt vervolgens een half uur in de koelkast laat staan, krijgt het een nog betere binding en kun je mooie, stevige ballen draaien.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Varkensrollade goed gaar
    Om ervoor te zorgen dat de varkensrollade goed gaar is en heerlijk smaakt, braad je het 45-55 minuten in Croma voor bakken & braden - Vloeibaar. Zorg ervoor dat de buitenkant lekker bruin is.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Een heerlijke gehaktbal
    Soms is een gehaktbal best moeilijk klaar te maken, want hoe zorg je er voor dat het vlees lekker bruin van buiten is en niet rood van binnen? Een lekkere gehaktbal braad je het beste 15-20 minuten in Croma voor bakken & braden - Vloeibaar.

    Gehakt wordt gemaakt van afsnijdels en minder malse stukken vlees. Die worden kleingesneden en daarna gemalen. De hoeveelheid vet is wettelijk vastgelegd en varieert van 6% in tartaar of gehakte biefstuk tot 35% in varkensgehakt. Alleen tartaar kan (mits vers) rauw worden gegeten.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    De perfecte slavink
    Een slavink bestaat uit gekruid en gemalen varkensvlees dat omwikkeld is met plakjes ontbijtspek. Om een lekkere slavink te maken braad je deze 15-20 minuten in Croma voor bakken & braden - Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

     

    Saucijsjes en braadworst voorgaren
    Saucijsjes en braadworsten kun je 15-20 minuten braden in Croma voor bakken & braden - Vloeibaar. Je kunt ze ook 15-20 minuten grillen met Croma Mild met Olijfolie - Vloeibaar. Je kunt ze ook 15-20 minuten grillen met Croma Mild met Olijfolie - Vloeibaar.

    Tip: Als je saucijsjes of braadworstjes bereidt, kun je ze 10 minuten voorgaren in bijna kokend water. Ze knappen dan tijdens het braden of grillen niet zo snel open. De braad- of grilltijd wordt dan ca. 5 minuten korter.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Smullen van speklapjes
    Een speklap is van de magerste speksoort, namelijk het buikspek. Speklapjes kun je het beste 20-25 minuten bakken in de pan met Croma voor bakken & braden - Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Hmmm, hamlapjes
    Hamlappen zijn de meest malse varkenslappen en komen van de achterham. Dit lekkere stukje vlees beste kun je het beste bakken of braden met Croma voor bakken & braden - Vloeibaar. Voor het beste resultaat bak of braad je de hamlapjes 15-20 minuten.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Varkensvleesreepjes en shoarma roerbakken
    Varkensvleesreepjes/shoarma kun je het beste roerbakken. 5-8 minuten is genoeg, zorg dat je ze niet te lang bakt, anders wordt het vlees te droog. Gebruik Croma Mild met Olijfolie - Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Varkensschnitzel 'krult' niet
    Varkensschnitzels blijven plat liggen in de pan tijdens het bakken, dit komt doordat ze ‘met de draad mee’ worden gesneden. Varkensschnitzels bak je het beste in de pan met Croma Mild met Olijfolie - Vloeibaar in 10-15 minuten.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Varkensoesters, heerlijk
    Dit stukje vlees moet het niet hebben van zijn formaat, maar van zijn heerlijke smaak. Varkensoesters smaken het lekkerst als ze worden gebakken, het liefst met Croma voor bakken & braden - Vloeibaar. Om te voorkomen dat het vlees uitdroogt bak je het 8-10 minuten in de pan.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Varkenshaas in plakken
    Kies je liever voor plakken varkenshaas dan een groot stuk? Dan kun je ze het beste bakken voor het lekkerste resultaat. Een plakje varkenshaas is dunner gesneden en bak je ongeveer 10-12 minuten in de pan met Croma voor bakken & braden - Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Varkenshaasjes als stukken
    Varkenshaas is een schuin toelopend stukje vlees. Je kunt het beste de punt met een prikkertje of met rolladetouw vastmaken zodat het vlees overal even dik is. Varkenshaas braad je het beste 15-20 minuten met Croma voor bakken & braden - Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Karbonades bakken, braden of grillen
    Als je karbonades gaat klaarmaken, kun je ze bakken, braden of grillen. Wil je het vlees bakken of braden dan doe je dat 18-25 minuten in Croma voor bakken & braden – Vloeibaar. Wil je de karbonaadjes liever grillen? Dan doe je dat 18-25 minuten in Croma Mild met Olijfolie - Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

     

Bereidingswijze

  • Bakken

    Perfecte kalfsschnitzels
    Schnitzel is een dun geslagen lapje van de fricandeau. Om optimaal van dit lekkere stukje vlees te genieten, kun je het het beste 4-6 minuten bakken in Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    De ideale koekenpan voor vlees
    Kies een koekenpan met een vlakke bodem. Een antiaanbaklaag maakt het extra gemakkelijk. Let ook op de juiste maat van de pan, zorg dat het vlees niet te weinig, maar ook niet te veel ruimte heeft. Als je een klein stuk vlees in een grote pan braadt, kan het bakvet verbranden. Heeft het vlees weinig ruimte in de pan, dan wordt het niet gelijkmatig gaar. Kortom, het is dus handig dus om verschillende formaten koekenpannen te hebben.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Dik of dun
    De in recepten aangegeven baktijden zijn altijd een indicatie; vooral de dikte van het vlees bepaalt hoe lang het moet bakken. Als je het vlees hebt gebakken, kun je het – in de pan of op een plank – even laten staan om na te garen; daardoor blijft het vlees lekker sappig.
    Als je het op een plank legt, dek het dan af met wat aluminiumfolie met daarop een schone keukendoek om het vlees warm te houden.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Kleine stukken mals vlees zeer geschikt voor bakken
    Bakken werkt goed met kleine malse stukken vlees die snel klaar zijn, zoals dunne karbonades, biefstuk, kipfilet, schnitzels etc. Omdat het bakken snel gaat, blijven vrijwel alle sappen (en dus de smaak) lekker in het vlees.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Smullen van speklapjes
    Een speklap is van de magerste speksoort, namelijk het buikspek. Speklapjes kun je het beste 20-25 minuten bakken in de pan met Croma voor bakken & braden - Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Hmmm, hamlapjes
    Hamlappen zijn de meest malse varkenslappen en komen van de achterham. Dit lekkere stukje vlees beste kun je het beste bakken of braden met Croma voor bakken & braden - Vloeibaar. Voor het beste resultaat bak of braad je de hamlapjes 15-20 minuten.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Varkensschnitzel 'krult' niet
    Varkensschnitzels blijven plat liggen in de pan tijdens het bakken, dit komt doordat ze ‘met de draad mee’ worden gesneden. Varkensschnitzels bak je het beste in de pan met Croma Mild met Olijfolie - Vloeibaar in 10-15 minuten.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Varkensoesters, heerlijk
    Dit stukje vlees moet het niet hebben van zijn formaat, maar van zijn heerlijke smaak. Varkensoesters smaken het lekkerst als ze worden gebakken, het liefst met Croma voor bakken & braden - Vloeibaar. Om te voorkomen dat het vlees uitdroogt bak je het 8-10 minuten in de pan.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Varkenshaas in plakken
    Kies je liever voor plakken varkenshaas dan een groot stuk? Dan kun je ze het beste bakken voor het lekkerste resultaat. Een plakje varkenshaas is dunner gesneden en bak je ongeveer 10-12 minuten in de pan met Croma voor bakken & braden - Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Varkenshaasjes als stukken
    Varkenshaas is een schuin toelopend stukje vlees. Je kunt het beste de punt met een prikkertje of met rolladetouw vastmaken zodat het vlees overal even dik is. Varkenshaas braad je het beste 15-20 minuten met Croma voor bakken & braden - Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Karbonades bakken, braden of grillen
    Als je karbonades gaat klaarmaken, kun je ze bakken, braden of grillen. Wil je het vlees bakken of braden dan doe je dat 18-25 minuten in Croma voor bakken & braden – Vloeibaar. Wil je de karbonaadjes liever grillen? Dan doe je dat 18-25 minuten in Croma Mild met Olijfolie - Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Tartaar en Duitse biefstuk smeuïg houden
    Als je tartaar of Duitse biefstuk wilt klaarmaken, kun je het vlees het beste 2-6 minuten bakken in Croma voor bakken & braden – Vloeibaar. Zorg ervoor dat je het niet te lang bakt, om het vlees zacht te houden.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Bieflapjes snel en smakelijk
    Als je bieflapjes gaat klaarmaken, kun je ze het beste 5-12 minuten bakken in Croma voor bakken & braden – Vloeibaar. Tip: bieflapjes bak je bruin van buiten, rood van binnen in ca. 5 minuten; rosé van binnen ca. 7 minuten en 10-12 minuten als je het van binnen gaar wilt hebben.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Ossenhaas en tournedos
    Ossenhaas, ook wel bekend als tournedos, is het mooiste en malste stuk van het rund. Om optimaal te genieten van dit heerlijke stukje vlees, kun je het het beste 4-6 minuten bakken in Croma voor bakken & braden – Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Entrecote en Ribeye tot op de minuut
    Entrecote of ribeye kun je bakken of grillen. Als je gaat bakken doe je dat het beste 5-12 minuten in Croma voor bakken & braden – Vloeibaar. Wil je het vlees liever grillen, dan doe je dat het beste 6-12 minuten in Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar.
    Tip: entrecote en ribeye bak je bruin van buiten, rood van binnen in ca. 5 minuten; rosé van binnen ca. 7 minuten en 10-12 minuten als je het echt gaar wilt hebben.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Hollandse en kogelbiefstuk
    Ga je kogelbiefstuk klaarmaken? Met zulk mals vlees moet je ervoor zorgen dat je het niet te lang bakt, zodat het vlees niet uitdroogt. Bak de kogelbiefstuk 5-12 minuten in Croma voor bakken & braden – Vloeibaar.
    Tip: Biefstuk bak je bruin van buiten, rood van binnen in ca. 5 minuten; rosé van binnen ca. 7 minuten en 10-12 minuten als je het van binnen gaar wilt hebben.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Lamslapjes bakken of stoven
    Als je lamslapjes gaat klaarmaken, kun je ervoor kiezen om ze te bakken of te te stoven/sudderen. Ga je ze bakken, dan doe je dat 10-15 minuten in Croma voor bakken & braden – Vloeibaar. Wil je ze toch liever stoven/sudderen? Dan doe je dat in 11/2- 2 uur in Croma voor bakken & braden – Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Kalkoenfilet, hou het mals
    Kalkoenfilet moet je niet te lang bakken. Anders brandt het aan en wordt het taai. Bak de kalkoenfilet 8-10 minuten in Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Kipfilet uit de kunst
    Als je kipfilet gaat klaarmaken, kun je ervoor kiezen om het te bakken, te braden of te grillen. In alle drie de gevallen kun je kipfilet het beste 15-20 minuten klaarmaken in Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Kalfs entrecotes en ribeye kort braden of grillen
    Kalfs entrecote/ribeye is erg mals vlees en heeft een korte bereidingstijd nodig. Je kunt dit vlees 7-10 minuten bakken in Croma voor bakken & braden - Vloeibaar. Of je kunt ervoor kiezen om het 7-10 minuten te grillen in Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar.
    Tip: Kalfsentrecote en -ribeye bak je bruin van buiten, rosé van binnen in 6-7 minuten en 8-10 minuten als je hem van binnen gaar wilt hebben.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Een kalfsoester verdient Croma
    Dit mooie stukje vlees is zeer mals en smaakt het lekkerst als het 6-8 minuten gebakken is in Croma voor bakken & braden - Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Kalfshaas biefstuk: waarom het zo mals is
    Dit vlees is erg mals omdat het bijna geen bindweefsel bevat. Een kalfsbiefstuk kun je het beste 6-8 minuten bakken in Croma voor bakken & braden - Vloeibaar. Tip: kalfsbiefstuk bak je bruin van buiten, rosé van binnen in 6-7 minuten en 8-10 minuten als je hem van binnen gaar wilt hebben.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Perfecte kalfsschnitzels
    Schnitzel is een dun geslagen lapje van de fricandeau. Om optimaal van dit lekkere stukje vlees te genieten, kun je het het beste 4-6 minuten bakken in Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

     

    Kalfskoteletten lekkerder met been
    Als je een kalfskotelet gaat klaarmaken, is het handig om te weten dat koteletten met been lekkerder zijn dan koteletten zonder been. Kalfskoteletten kun je het beste 14-20 minuten bakken of braden in Croma voor bakken & braden – Vloeibaar.
    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

  • Kleine stukken vlees

    Kleine stukken mals vlees zeer geschikt voor bakken
    Bakken werkt goed met kleine malse stukken vlees die snel klaar zijn, zoals dunne karbonades, biefstuk, kipfilet, schnitzels etc. Omdat het bakken snel gaat, blijven vrijwel alle sappen (en dus de smaak) lekker in het vlees.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Varkensschnitzel 'krult' niet
    Varkensschnitzels blijven plat liggen in de pan tijdens het bakken, dit komt doordat ze ‘met de draad mee’ worden gesneden. Varkensschnitzels bak je het beste in de pan met Croma Mild met Olijfolie - Vloeibaar in 10-15 minuten.
    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

  • Koekenpan

    De ideale koekenpan voor vlees
    Kies een koekenpan met een vlakke bodem. Een anti-aanbaklaag maakt het extra gemakkelijk. Let ook op de juiste maat van de pan, zorg dat het vlees niet te weinig, maar ook niet te veel ruimte heeft. Als je een klein stuk vlees in een grote pan braadt, kan het bakvet verbranden. Heeft het vlees weinig ruimte in de pan, dan wordt het niet gelijkmatig gaar. Kortom, het is dus handig dus om verschillende formaten koekenpannen te hebben.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

  • Braden

    Lamsgehaktballetjes in een kwartiertje
    Ga je lamsgehaktballetjes klaarmaken? Dan kun je die het beste 15-20 minuten braden in Croma voor bakken & braden – Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Braadslede
    Voor het braden in de oven smelt je Croma in een braadslede (braadblik) met hoge randen, of een braadpan zonder kunststof. Daar wentel je het vlees door en vervolgens braad je het op de aangegeven oventemperatuur gaar. Tussentijds moet je het vlees geregeld bedruipen met een lepel met een lange steel – om te voorkomen dat je je vingers brandt. Je kunt hiervoor ook een speciale bedruippipet gebruiken.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    De ideale sudderpan
    Om te sudderen is een zware, dikke pan het best. De warmte wordt daarin gelijkmatig verdeeld en daardoor blijft het vlees lekker mals. Het vuur eronder moet laag staan, want ‘draadjesvlees mag tijdens het sudderen namelijk nooit te heet worden, anders kan het hard en taai worden.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Braden in de pan
    Laat Croma in een (diepe) braadpan op een laag vuur bruin worden. Leg daarin het vlees en braad het op een hoog vuur aan beide kanten bruin. Zet het vuur dan laag, leg het deksel schuin op de pan en laat het vlees gaar worden. (Voeg eventueel een scheutje heet water toe.) Je moet het vlees wel geregeld keren. Grote stukken worden op dezelfde manier als kleine stukken in de pan gebraden, het garen duurt alleen langer. De juiste kooktijden worden aangegeven in de recepten.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Braadpannen
    De prettigste braadpannen zijn zware gietijzeren pannen met een dikke bodem – al dan niet geëmailleerd – want die geleiden de warmte in de pan het gelijkmatigst. Een plaatstalen of geharde aluminium braadpan kan ook.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Sappig braden in de oven
    De temperatuur in de oven is veel gelijkmatiger dan in een pan. Vlees kun je dus heel makkelijk de oven braden. Vooral grote stukken, maar ook kleine zoals kippenbouten. In de oven moet je het vlees regelmatig met het braadvet uit de braadslede bedruipen om het sappig te houden en niet uit te laten drogen.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

     

    Braadslede
    Voor het braden in de oven smelt je Croma in een braadslede (braadblik) met hoge randen, of een braadpan zonder kunststof. Daar wentel je het vlees door en vervolgens braad je het op de aangegeven oventemperatuur gaar. Tussentijds moet je het vlees geregeld bedruipen met een lepel met een lange steel – om te voorkomen dat je je vingers brandt. Je kunt hiervoor ook een speciale bedruippipet gebruiken.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    De perfecte slavink
    Een slavink bestaat uit gekruid en gemalen varkensvlees dat omwikkeld is met plakjes ontbijtspek. Om een lekkere slavink te maken braad je deze 15-20 minuten in Croma voor bakken & braden - Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Saucijsjes en braadworst voorgaren
    Saucijsjes en braadworsten kun je 15-20 minuten braden in Croma voor bakken & braden - Vloeibaar. Je kunt ze ook 15-20 minuten grillen met Croma Mild met Olijfolie - Vloeibaar. Tip: Als je saucijsjes of braadworstjes bereidt, kun je ze 10 minuten voorgaren in bijna kokend water. Ze knappen dan tijdens het braden of grillen niet zo snel open. De braad- of grilltijd wordt dan ca. 5 minuten korter.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

     

    Runderrollade braden of grillen
    Als je runderrollade gaat klaarmaken, kun je ervoor kiezen om hem te braden of te grillen. Als je het vlees gaat braden, kun je dit het beste 30-60 minuten klaarmaken in Croma voor bakken & braden – Vloeibaar.

    Wil je de runderrollade liever grillen? Dan doe je dat 30-60 minuten in Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar. Tip: Hoe korter de bereidingstijd, des te roder blijft het vlees van binnen.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Lamsgehaktballetjes in een kwartiertje
    Ga je lamsgehaktballetjes klaarmaken? Dan kun je die het beste 15-20 minuten braden in Croma voor bakken & braden – Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Een hele kalkoen (2-3 kg) zó doen
    Als je een hele kalkoen gaat klaarmaken, kun je de kalkoen het beste 2-21/2 uur braden met Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Een hele kip (ca. 1200 g) klaarmaken
    Een hele kip kun je braden of grillen. In beide gevallen bereid je de kip in 60-70 minuten met Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Kipkarbonades/kipvleugeltjes
    Als je kipkarbonades of kipvleugeltjes gaat klaarmaken, kun je ze braden, grillen of stoven/sudderen. Ga je braden of grillen? Dan doe je dat 30-40 minuten in Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar. Wil je de kipkarbonades of vleugeltjes stoven/sudderen? Dan kan dat 40-45 minuten met Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar.
    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

  • Gourmetten

    Gourmetten met Croma

    Met malse vleesstukjes kun je aan tafel heerlijk gourmetten in mini-koekenpannetjes. leine stukken vlees (kip­filet, karbonaadjes, hamburgers, worstjes, gehaktballetjes), mini-vleesspiesen en mini-saté worden hiervoor het meest gebruikt. Laat de pannetjes van het gourmetstel heet worden. Doe er een kneepje Croma Mild met Olijfolie in en bak daarin het vlees bruin en gaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

  • Grillen

    Lamskoteletjes: bakken of grillen?
    Als je lamskoteletjes gaat klaarmaken, kun je ze bakken of grillen. Kies je voor bakken, dan doe je dat 6-8 minuten in Croma voor bakken & braden – Vloeibaar. Wil je de lamskoteletjes liever grillen? Na zo'n 6-8 minuten met Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar zijn ze heerlijk.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Grillen met een knapperig korstje
    Laat tijdens het roosteren onder de grill de ovendeur op een kier staan. Het vrijkomende vocht kan dan verdampen en het vlees wordt knapperig.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Grillen voor een 'geroosterd' smaakje
    Mals vlees kun je heerlijk grillen: in een grillpan, op de grillplaat van het fornuis, onder de ovengrill of op de barbecue. De directe warmte van de hete grill of barbecue geeft het vlees een speciaal ‘geroosterd’ smaakje. Kleine stukken (kipfilet, karbonaadjes, hamburgers, worstjes), vleesspiesen en saté worden het meest gegrild. Laat de grill heet worden. Bestrijk het vlees met Croma Mild met Olijfolie – dat gaat makkelijk met een kwastje. Gril het vlees bruin en gaar: wel vaak omkeren zodat het niet te donker wordt!

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Hamburgers op drie manieren
    Als je hamburgers gaat klaarmaken, kun je ervoor kiezen om ze te bakken, te braden of te grillen. Als je de hamburgers gaat bakken, doe je dat 10 minuten in Croma voor bakken & braden – Vloeibaar.

    Wil je het vlees liever grillen? Dan doe je dat 10 minuten in Mild met Olijfolie – Vloeibaar.
    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Runderworstjes braden of grillen
    Runderworstjes kun je 15-20 minuten braden in Croma voor bakken & braden - Vloeibaar. Tip: Als je runderworstjes bereidt, kun je ze 10 minuten voorgaren in bijna kokend water. Ze knappen dan tijdens het braden of grillen niet zo snel open. De braad- of grilltijd wordt dan ca. 5 minuten korter.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

     

    Lamskoteletjes: bakken of grillen?
    Als je lamskoteletjes gaat klaarmaken, kun je ze bakken of grillen. Kies je voor bakken, dan doe je dat 6-8 minuten in Croma voor bakken & braden – Vloeibaar. Wil je de lamskoteletjes liever grillen? Na zo'n 6-8 minuten met Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar zijn ze heerlijk.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Kiprollade bereiden
    Een kiprollade kun je braden of grillen. In beide gevallen kun je de kiprollade het beste 35-40 minuten bereiden met Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Drumsticks kip op drie manieren
    Kipdrumsticks kun je braden, grillen of stoven/sudderen. Ga je braden of grillen? Dan doe je dat 45-50 minuten in Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar. Wil je de kippenbouten liever stoven/sudderen? Ook dat doe je in 45-50 minuten met Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar.

    Tip: Drumsticks kun je - voordat je ze grilt - eerst voorgaren. Zet ze op in voldoende kippenbouillon zodat ze net onder staan. Breng de bouillon tegen de kook aan en laat de kip 35 minuten op een laag vuur garen. Voor het grillen droogdeppen. Zodra ze aan alle kanten mooi bruin gegrild zijn, zijn ze klaar (ca. 10 min.).

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Smullen van een kippenbout
    Kippenbouten kun je braden, grillen of stoven/sudderen. Braden of grillen doe je in 45-50 minuten in Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar. Wil je de kippenbouten liever stoven/sudderen? Dat duurt 50-60 minuten; gebruik ook dan Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar.

    Tip: Kippenbouten kun je - voordat je ze grilt - eerst voorgaren. Zet ze op in voldoende kippenbouillon zodat ze net onder staan. Breng de bouillon tegen de kook aan en laat de kip 35 minuten op een laag vuur garen. Voor het grillen droogdeppen. Zodra ze aan alle kanten mooi bruin gegrild zijn, zijn ze klaar (ca. 10 min.).

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

  • Roerbakken

    Lamsshoarma en reepjes roerbakken
    Lamsshoarma/- reepjes kun je het beste roerbakken. Zorg er wel voor dat je ze niet te lang bakt, anders wordt het vlees te droog, 3-5 minuten is genoeg. Als je dit vlees gaat bereiden, kun je dat het beste doen met Croma Mild met Olijfolie - Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Roerbakken met of zonder wok
    Roerbakken (wokken) doe je in een wok; een grote, diepe holle pan. Je zet de wok op een laag vuur en giet daar een flinke scheut Croma Vloeibaar in. Als de Croma bruin wordt zet je het vuur zo hoog mogelijk en doe je er malse stukjes vlees bij. Schep het vlees met een spatel een paar minuutjes om tot het bruin en gaar is. Andere ingrediënten voeg je toe als het vlees bruin begint te worden. Heb je geen wok? Het kan ook in een hoge hapjespan of diepe braadpan.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Varkensvleesreepjes en shoarma roerbakken
    Varkensvleesreepjes/shoarma kun je het beste roerbakken. 5-8 minuten is genoeg, zorg dat je ze niet te lang bakt, anders wordt het vlees te droog. Gebruik Croma Mild met Olijfolie - Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Biefreepjes roerbakken
    Biefreepjes kun je het beste roerbakken. Zorg er wel voor dat je ze niet te lang bakt, anders wordt het vlees te droog, 3-5 minuten is genoeg. Als je dit vlees gaat bakken, kun je dat het beste doen met Croma Mild met Olijfolie - Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Lamsshoarma en reepjes roerbakken
    Lamsshoarma/- reepjes kun je het beste roerbakken. Zorg er wel voor dat je ze niet te lang bakt, anders wordt het vlees te droog, 3-5 minuten is genoeg. Als je dit vlees gaat bereiden, kun je dat het beste doen met Croma Mild met Olijfolie - Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Kipreepjes en kalkoenreepjes zijn snel gaar
    Als je kipreepjes, -blokjes of kalkoenreepjes gaat klaarmaken, moet je er rekening mee houden dat het vlees heel snel gaar is. Je kunt ze het beste 5-8 minuten roerbakken in Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Kalfsvleesreepjes roerbakken
    Als je kalfsvleesreepjes gaat klaarmaken, moet je er rekening mee houden dat het heel mals vlees en dus snel klaar is. Je kunt de kalfsvleesreepjes het beste 3-5 minuten roerbakken in Croma Mild met Olijfolie – Vloeibaar.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

     

  • Stoven en sudderen

    De ideale sudderpan
    Om te sudderen is een zware, dikke pan het best. De warmte wordt daarin gelijkmatig verdeeld en daardoor blijft het vlees lekker mals. Het vuur eronder moet laag staan, want ‘draadjesvlees' mag tijdens het sudderen nooit te heet worden, anders kan het hard en taai worden.
    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Lamslapjes bakken of stoven
    Als je lamslapjes gaat klaarmaken, kun je ervoor kiezen om ze te bakken of te te stoven/sudderen. Ga je ze bakken, dan doe je dat 10-15 minuten in Croma voor bakken & braden – Vloeibaar. Wil je ze toch liever stoven/sudderen? Dan doe je dat in 1 1/2- 2 uur in Croma voor bakken & braden – Vloeibaar.
    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Sudderlapjes niet te hard 'dichtschroeien'
    Lapjes die te hard worden 'dichtgeschroeid' krijgen nooit de kans om zacht en mals te worden. Dus: zachtjes aanbraden! Doorregen runderlappen, hacheevlees, klapstuk, magere runderlappen, runderpoulet, riblappen en sukadelapje. Al deze stukken zijn geschikt om te stoven. Je hebt de keus uit doorregen of magere stooflappen. Doorregen vlees geeft meer smaak en houdt de stoofpot sappig.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Goed rundvlees voor stoofpotjes
    Doorregen runderlappen, hacheevlees, klapstuk, magere runderlappen, runderpoulet, riblappen en sukadelapje. Al deze stukken zijn geschikt om te stoven. Je hebt de keus uit doorregen of magere stooflappen. Doorregen vlees geeft meer smaak en houdt de stoofpot sappig.

    Leer meer over het bakken van een perfect stukje vlees in de Croma Mini Masterclass.

    Stoven en sudderen maakt vlees mals
    Minder malse stukken vlees (o.a. magere runderlapjes, stooflappen, riblappen en sukadelappen), kun je heerlijk gaar stoven/sudderen. Laat Croma in een (diepe) braadpan smelten en bruin worden. Leg daar in het vlees en braad het op een laag vuur aan beide kanten lichtbruin. Voeg dan – volgens het recept – (heet!) water toe of de in het recept aangegeven vloeistof en de andere ingrediënten. Breng het vocht tegen de kook aan (het mag dus niet koken!) en zet het vuur dan op de allerlaagste stand. Stoof het vlees volgens het recept gaar. Stoof/suddergerechten zijn de volgende dag vaak nog lekkerder!